16 Mart 2009 Pazartesi

Şampiyonluk Yarışı...




Lider Sivasspor ilk yarısını çok kötü oynadığı ve birçok pozisyon verdiği Ankaragücü deplasmanında,ikinci yarıdaki oyunu ve 2 golüyle galip kapattı ve liderliğini sürdürdü.Bu hafta kendi sahalarında oynayacakları Beşiktaş maçı şampionluk yolunda çok kritik.Beşiktaş'ı yenebilirlerse fikstür avantajları var.Aynı zamanda kendilerine olan güvenleri bir kat daha artacak.Zaten anadolu takımları ile olan maçlarının hemen hemen hepsini kazanıyorlar.Ankaragücü taraftarının maçtan sonra ''Şampiyon bu sene Anadoludan çıkacak'' diye tezahurat yapmaları herşeyi açıkça gösteriyor aslında.Anadolu takımları yıllardır Büyük takımlardan şikayet ederler,hakem hataları vs vs.. Haksızlığa uğradıklarını söylerler,ancak her sene 100 e aldıkları oyuncuyu 1 milyona satarken büyük takımlar iyidir.Her anadolu takımının Sivasspor'a sempatisinin olduğu bir gerçek.Bu da şampiyonluk yolunda önemli bir etken..




Beşiktaş bu hafta 2. yarının en formda takımı Gençlerbirliği ile oynadı.Son 4 maçında gol dahi yememiş Gençlerbirliği özellikle ilk45 dakikada çok iyi direndi,pas yapmaya çalıştı ancak Beşiktaş tempolu ve baskılı oyunla kendi yarısına hapsetti Gençleri.. Beşiktaş bu baskılı futbolu son 3-4 maçtır maçta 30 dakika 40 dakika uygulayabiliyordu.Bu maçta ise bunu 70-80 dakikaya uzattı. Mustafa Denizli bunu başarabilmek için ilk devreye göre 3 değişiklik yaptı.Serdar Özkan gibi çok top kaybeden,hiç top tutmayan ve devamlı pas hatası yapan oyuncuyu oynatmıyor.Ernst gibi bir oyuncu kazanıldı ve orta sahayı hem hücum hem defans yönünden toparladı ve Cisse'yi Ernts'in yanına monte ederek orta sahadaki mücadele artısını kendi lehine çevirdi.



Bu Fabian Ersnt hakkında aslında çok şeyler yazılabilir.Yıllardır Aurelio ile karşılaştırılabilir oyuncu bulamıyorduk.İşte bu Ersnt her konuda Mehmet Aurelio ile karşılaştırılır..



Sivasspor maçına gelirsek Sivasspor şuan baskı altında ve bu baskıyı daha önceden kaldıramadılar.Bu haftaki maçta Ankaragücü maçındaki hataları yaparlarsa Beşiktaş maçı zorlanmadan kazanır.Ama ben çok zor bir maç olacağını ve sonucun beraberlik olacağını düşünüyorum.


Trabzonspor-Galatasaray maçı beklediğim gibi berabere sonuçlandı.Ama Trabzonspor'da golleri atan ve etkili oynayacağını düşündüğüm oyuncular çok farklıydı.Ben Galatasaray'ın yedek tandemini Umut ve Gökhan'ın çok zorlayacağını düşünüyordum.Hiç birşey yapamadılar.Yattara'nın olmaması da yandan gelecek ortalar adına bunu etkiledi.


Alanzinho'yu ben de dahil herkes eleştirdi.İyi bir oyuncu olmadığını düşünüyorduk ancak ne kadar farklı ve etkili bir oyuncu olduğunu bu maçta gösterdi.Bütün dengeleri altüst edip bir gol bir asistle maça damgasını vurdu. 1-2 oyuncu daha Alanzinho'ya katılsaydı Trabzonspor'un galibiyeti kaçınılmazdı..Galatasaray'da ise maçı sonucuna etkili olan 2 süper oyuncu vardı.Arda ve asıl Ayhan.. Bu iki oyuncu maçın tamamında mükemmel oynadılar...





Birde bu balon muhabbetine maçı izlerken çok güldüm.Ahtapot görünümlü balonları hangi sivrizekalı düşünmüş çok merak ettim..





Sonuç olarak Galatasaray çok eksik geldiği maçta istediğini aldı.Trabzonspor yenmek isterdi ancak bu sonuca çok üzüldüklerini düşünmüyorum...




Fenerbahçe'de genel eleştiri isteksiz,koşmayan,doymuş futbolcuların çokluğu...Deniyor ki bu futbolcularla sezon sonu yollar ayrılsın... Kim bu futbolcular ? Kulübün Kazım dışında yollarını ayırabileceği oyuncu yokki... Alex'le,Deivid le yeniden anlaşmışsın,Guiza'nın daha ilk sezonu 2 senelik daha anlaşması var..Satmak istesen aldığının yarısına satamazsın.. Yani demem o ki takımdaki rekabeti arttıracak kaliteli oyuncular alacaksın... Türk olarak kim var..Sadece ama sadece Mehmet Topuz... Veya diğer rakiplerden oyuncu alacaksın ama boşta kimse yok(Şuan Nobre var) Yani Fenerbahçe yeni bir hocayla birlikte,Maldonado ve Josico yerine 2 yabancı alabilir.(Bunlardan biri de yedek bekleyecek bu arada..) Fenerbahçe gelecek sene Emre-Alex-Yeni önlibero üzerine bir oyun sistemi kuracak..Zaten kadrodaki oyuncular kaliteli sadece dürtülmeleri gerekiyor kanımca.. Bir Gökhan Gönül,R.Carlos kimde var???

7 yorum:

Faruk dedi ki...

Bana göre hiçbir anadolu takımının Sivasspor'a karşı bir sempatisi yok, herkes kendi derdine düşmüş durumda en iddiasız olanı Ankaraspor'du oynadıkları futbol ve aldıkları puanla Bülent Uygun'a cam çerçeve indirttiler.

İkinci bir konu anadolu takımlarının büyüklerden şikayetçi olması ama bire aldığını ona satarken büyüklerin iyi olmaları. Benim bu konudaki görüşüm anadolu takımlarının yerden göğe kadar haklı olduğu şeklinde, ne yapacaklar büyükler futbolcularını pahalıya alıyor diye sahada olanları görmezden gelip şikayetçi olmayacaklar mı? kimse kimseye zorla futbolcu satmıyor, ederini belirler, isteyen alır isteyen almaz, ha kaldıki galatasaray fenerbahçe gibiler, futbolcuları ''zorla'' almaya kalkıyor tüm etik kuralları çiğneyerek, bu da ayrı bir yazı konusudur...

Melih Kazdağ dedi ki...

Bence ligdeki tüm takımların Sivasspor'a sempatisi var.Bunlara büyük takımlar da dahil.
Birincisi oynadıkları futbola ve mücadeleye herkesin saygısı var.Hele elindeki bu imkansızlıklara rağmen..Tüm anadolu takımlarına örnek oldular,tüm takımlar artık uzun dönemli hedefler koymaya başladılar.Diyorlar ki bizde 2 seneye üst sıralara oynayacak planlar yapıyoruz.Ona göre hocalar,futbolcular alıyorlar.(Bursaspor-Gaziantepspor) Yani herkesin sevgisini,takdirini kazanmış bir takım Sivasspor. İkincisi büyük takımlar..Bir Fenerbahçe'liye sorsan şuanda Kendileri şampiyon olamıyorsa Sivasspor olsun der..(Bkz Ezeli rekabet,Şampiyonluk sayıları vs)Bir Beşiktaşlı ve Galatasaraylıda bu şekilde düşünür..Ve ileriki haftalarda büyük takımlardan bazıları yarıştan koparlarsa herşey Sivasspor lehine gelişir..
En son bu sene başından beri 3-4 kez duyduğum tezahuratı son maçta Ankaragücü taraftarları yeniden dillendirdiler..(Bu sene şampiyon Anadolu'dan çıkacak..Ve kastettikleri takım Trabzonspor değildi..)

İkinci değindiğin konu ise diğer takımların büyüklerden şikayet etmeleri..Sahadaki adaletsizlik yıllardır var.Bizim gibi bilinçli futbolseverler bunun düzelmediği taktirde ligin tadının olmayacağını bu haksız rekabet içerisinde anadolu takımlarının hiçbir zaman başarılı olamayacaklarını söyledik.Son senelerde bu haksızlıklar yavaş yavaş düzelmeye başladı.Ve farkettiysen diğer takımların katılımıyla ligin kalitesi artmaya başladı..Ancak eski düzene alışmış anadolu klübü başkanları Futbolcumu ölsem o klübe vermem diye açıklama yapabiliyor.Neden kendi işine gelmedi diye..Son birkaç senedir çıkarılan kurallar futbolcunun özgür iradesiyle istediği takımlarda oynayabilmesi için çıkarılıyor.Mesela G.Antep'li Bekir Fenerbahçe'de oynamak isteğini açıklıyor ama Klubün başkanı Ölsem'de o klübe vermem diyebiliyor..Aynı tutum Mehmet Topuz ve G.Ünal transferlerinde yaşandı..Bence Anadolu takımlarının yöneticilerinin ve başkanlarının birçoğu başarı için değilde kendi kasalarını doldurmak,itibarlarını ve isimlerini yükseltmek için oradalar.Futbolculara mal muamelesi yapamayınca da çok kızıyorlar...

Dünyanın heryerinde sezon sonu sözleşmesi bitecek oyunculara başka takımlar tarafından teklifler gelir ve 5-6 ay önceden transferi gerçekleşir.(Bkz Lugano)
Sen klüp olarak futbolcuyu elinde tutmak için herşeyi yaparsın(Bkz Fenerbahçe) Başka takımda oynama isteyen oyuncuyu zorlayıp sen bizim aslanımızsın kaptanımızsın diyip sözleşme uzatırsan o oyuncudan verim alamazsın (Bkz M.Topuz,İ.Yattara)



Ankaraspor Hocasından mutevellit söylediğim takımlar arasında zaten değil.Ertuğrul Hoca'yı Aykut Hoca'yı,Tolunay Hoca'yı kişiliklerinden dolayı(Başarılarından değil) diğerlerinden ayrı tutarım..

Konuyu çok dağıttım yine Allah'ım Ne olacak benim halim??

Faruk dedi ki...

O duyulan sempati Sivasspor'a duyulmuyor ama, o pozisyonda Gaziantespor, Çemişkezekspor ya da Vakfıkebirspor bile olsa rakibi şampiyon olmasın diye anadolu takımını tutuyor büyükler. Buna da sempati denemez bence. Kaldıki Bülent Uygun'undan başlayarak ben Sivasspor'a özel sempati beslenebilecek bir durum görmüyorum. Her maçları hırgür her maçları bir kaos. Bursaspor'u hatırlarsın, Mususili, Ercümentli, Balicli timsah takım. O takıma özel bir sempati duyarsın ama bu takıma değil. Anadolu kulüpleride bence Sivasspor'u değil Kayserispor'u örnek alıyor ve doğru örnekte Kayserispor zaten. Onların yakaladığı çıkış diğerlerinin iştahını kabarttı. Bişeylerin olabileceğini gördüler. Bence Sivasspor'un yarını yok ama Kayserispor'un var. Aziz Yıldırım Bekir'i, Mehmet Topuz'u, Gökhan Ünal'ı ''etik'' yollardan isteseydi alırdı belki ama önce futbolcuyla konuşmak aklını çelmek hoş şeyler değil. Sadece Aziz Yıldırım değil, Adnan Polat ve Tüpçüde aynı. Hatta içlerinde bu konuda en akıllananı Aziz Yıldırım'dır.

Şunu da unutmadan ekleyeyim, bu sene şampiyon anadoludan tezahüratı hem Sivasspor hem de Trabzonspor için yapılıyor şehirlerde. Şu an Sivasspor bu durumda olmasaydı ve lig lideri Trabzonspor olsaydı emin ol o sempatik diye adlandırdığın Sivasspor'un yerine Trabzonspor sempatik olacaktı büyükler için...

Melih Kazdağ dedi ki...

Kayserispor'un nasıl bir çıkışı oldu ben hatırlayamadım.. Ertuğrul Sağlam'ın teknik direktör olduğu o takım herkese kök söktüren,herkesin çekindiği bir takımdı.Şimdi ise Tolunay Hoca'lı takım sıradan bir Anadolu Takımı.Ha kadrosu diğer takımlara göre daha kakiteli ama bu kadro kalitesini maçlara yansıtamadılar.Bu da bana teknik direktör yetersizliğini düşündürüyor.Sadece stadlarını yenileyerek bu işler olmaz.Sivasspor dediğin takım 2 senedir (Şu andaki puan durumuyla) Trabzonspor,Beşiktaş,Galatasaray ve Fenerbahçe'den fazla puan toplamış. Ve diğer takımların kalamadığı kadar liderlik koltuğunda kalmış..Anadolu takımları eminim Sivasspor'un yaptıklarını yapabilmek isteyeceklerdir.Ah bizim bir yeni stadımız olsa diye özenmezler bence..

Büyük takımlarda dahil örnek alınacak takım Sivasspor'dur.Son 4-5 senedir şampiyonluk yarışına dahil katılamayan Beşiktaş ve Trabzonspor'un yanında Sivasspor Kraldır Kral..

Faruk dedi ki...

Ben de tam işin burasındayım zaten. Kayserispor'un çıkışı ligde sağladığı istikrar dikkat et bak hep sindire sindire hep profesyonelce yapılıyor. Bugün Kayserispor'un ligde bulunduğu konum için ''başarısızlık'' yaftası yapıştırabiliyorsak onların katettiği mesafeyi anlarız. Ben Sivasspor'un uzun vadede başarı yakalayabilecek bir altyapı oluşturma çabasında olduğunu düşünmüyorum. Bir zamanlar Adanaspor'un, Eskişehirspor'un Samsunspor'un yakaladığı bir iki sezonluk çıkışlardan daha öteye gitmeyecektir bence Sivasspor'un bu çıkışı. Bu konuda Kayserispor daha somut bir örnektir bence. Ha çıkışa lütfen sadece sahada alınan sonuçlar itibariyle bakmayalım zaten Aziz Yıldırım'ın Fenerbahçe'sinin gelişimine baktığımız zaman bile ''kalıcı'' sportif başarı için öncelikle gerekli altyapıyı oturtmanın şart olduğunu görebiliriz...

Faruk dedi ki...

Bir de eklemem lazım Beşiktaş tamam ama bir şehir takımı olan ve bütçe, finans, gelirler tablosu, naklen yayın paraları, medya gücü ve federasyondaki etkinlik anlamında baktığımızda Trabzonspor'un başarısızlığının Beşiktaş ile aynı kefeye konulmaması gerekir...

Melih Kazdağ dedi ki...

Ben Kayserispor'un kadro yapısını elindeki futbolcu kalitesine göre başarısız olduğunu söyledim.Bu kulüpte para var mı? Var.Stad yaptılar.Her sene ismi olan oyuncular getiriyorlar.Agahowa ve Olembe premier lig ouncuları.Puroviç ismini duyduğum gelecek vadeden oyunculardan biri.. Toledo ligin en iyi defansif beklerinden biri..Eee.Mehmet Topuz..Daha bir sürü kaliteli oyuncu var.Bu kadroya göre başarısızlar.Oyuncu isimleri olarak Sivasspor'dan daha yükseklerde olmalılar.Ama değiller..Neden? Çünkü Şampiyonluğa oynamak, üst sıralarda kalmak çok zor.Bunu başarabilen Sivasspor zaten 2 senedir bunun rastlantı olmadığını kanıtladı.Sen hala altı boş,tesadüf diyorsun...Çık çık çık Seninle anlaşamıcaz..

Birde Fenerbahçe'nin yakaladığı kalıcı başarı nerede..Başkanları gerçekten altyapılarını sağlam yaptı.Ancak sadece altyapıyla,stadla olmuyor demeye getiriyorum..

Son olarak kulüp düzgün yönetilir,herşey yerli yerinde olursa şehir takımları da dahi her takım başarılı olur.Trabzonspor 3 sene üst üste nasıl şampiyon oldu..3 büyükler o zamanlar yok muydu?