28 Aralık 2008 Pazar

Bak Sen Fenerbahçe'nin Yaptıklarına..






Fenerbahçe'yi Zico dönemi ve Aragones ''Dede'' dönemi olarak ikiye ayırarak yorumlamak isterim.Zaten ayırmazsak her iki teknik direktöre de ayıp olmaz mı?



Zico Dönemi ''Fenerbahçe'nin Altın Yılı''



Fenerbahçe Başkanı Zico'yu takımın başına getirdiğinde herkes burun kıvırmıştı.Basına göre Zico'nun Teknik Direktörlüğü ve tecrübesi Fenerbehçe'ye yetmezdi.Ben de böyle bakanlardandım açıkçası.. Zico hepimizi yanılttı.Ve sene boyunca özellikle Şampiyonlar Ligi'nde oynadığı maçlarda rakiplerini kıskandırdı Fenerbahçe.Yıllardır büyük takımlarımızın yöneticilerinin temcit plavı gibi söyledikleri ''Türkiye Ligi Avrupa kupaları için bir araçtır'' tümcesi Hikaye oldu.Zico'nun Fenerbahçe'si Türkiye Ligine yeterli konsantreyi veremedi ancak Şampiyonlar Liginde 'de Çeyrek Final oynadı be kardeşim.Hem de her maçı başa baş, her maçta üstün oynayarak.


Zico'nun başarısını baştan anlatayım.Fenerbahçe'nin elinde öyle bir kadro vardı ki.Ya hep ya hiç denir ya.İşte tam da öyle.Zico bu kadroyu şevkat ile yumuşak başlılık ile,futbolcuları idare ederek yaptı.Zico'nun karakteri buydu.Bizim ligimizde yabancı futbolcuların katkısı çok önemli.6 yabancı oyuncumuz var.Kaleciyi de çıkartırsak 4 Yerli oyuncu kalıyor geriye.Fenerbahçe'de 5 Güney Amerika'lı oyuncu vardı,bir de Sırp Kezman.. Hem bu oyuncuların hem de takımın lideri Alex'i verimli kullanmak takım için son derece önemliydi.



Zico sadece Alex'i değil,Güney Amerika'lıları değil,Tüm takımı maksimum verimde kullandı kanımca.Hatırlayın Geçen seneki Uğur Boral'ı.Kendini aştı,Avrupa'dan büyüklü küçklü takımlar istedi.



Deivid özellikle şampiyonlar ligi maçlarında iyi oynadı ve skora etki etti.Total olarak o yapıdaki bir takımı çok iyi idare eden Zico bence çok başarılıydı.Zico niye gönderildi acaba!??



Ben yöneticilerin açıkladıkları gibi sadece ''parada anlaşamadık'' a inanmadım.Bence Aziz Başkan kendisi gibi disiplinli,otoriter bir Teknik Direktör istedi.Ve Başardı.''Dede'' Fenerbahçe'de...


Aragones ''The Dede'' Dönemi



Bir Zamanlar Luis Aragones


Şaka bir yana Aragones'le uzun yıllar çalışma planları varsa bu yıllarda Fenerbahçe için başarı dolu yıllar olmaya namzettir bana göre.Bu sene alışma süresi,Dede'nin türk futbolunu,türk futbolcusunu,Türkiye'de oynayan yabancı futbolcunun mantelitesini anlamak için geçecek bir yıldır.Bütün bu zaman kayıplarına rağmen diğer takımların dökülmesi,Fenerbahçe'yi potaya soktu.



Gelelim sene başı yapılan transferlere.. Başkan'ın sözü ''her sene bir yıldız''dı ve Fenerbahçe'nin ve Türk futbolunun Yıldız bir Golcüye ihtiyacı vardı.''Okçu'' Dani Guiza geldi. Guiza kariyerinin zirvesine oturmuş ve İspanya Gol Kralı ünvanıyla gelmişti ülkemize..İlk yarıdaki performansı beklenen düzeyde değildi elbette.''Süper Ligde Yılın Bidonu'' anketi açan her sitede uzak ara birinci oldu.Herkesin ortak görüşü buydu ancak bir kalitesinin olduğunu da herkes gördü.2.Yarıda performansını az da arttırsa da oyun düzeni ve taktik anlayış aynı kalırsa aynı Guiza'yı izleyeceğimizden şüphem yok.



Bana göre en önemli transfer Emre Belezoğlu idi.Tüm dünyada oyunun iki yönünü de oynayan orta saha oyuncuları aranırken,bunu başarabilen ender Türk oyunculardan birini,Hem de Premier Lig'den kopartıp getirmek büyük başarı.Milli Takımdaki Performansını her maç beklemek hayalcilik olur ama Aragones yapısında Teknik Direktörlerin 11'i yazarken ilk olarak yazacağı oyuncudur Emre.Son senelerde bir istikrar sorunu olduğu aşikar.Yine de sezonun yarısında adam akıllı oynasın,büyük katkı sağlar Fenerbahçe'ye.






Özellikle hücum pres halindeyken dönen topları alıp,olumlu kullanmayı beceren ender oyunculardan biri.
Tüm bu özelliklerine rağmen çok yüksek bir ücret aldığından dolayı,Ekonomik krizi düşünerek gelecek sene Fenerbahçe'de kalacağını düşünmüyorum.

Fenerbahçe'nin oturmuş bir kadrosu,Tecrübeli bir hocası,en başta da Ekonomik Gücü yaratmış ve arkasına almış bir Yönetim Kadrosu var.Günlük başarılarla işleri olmayan bir camia.Planlı Programlı çalıştıklarını öngörüp gelecekte Aragones'in sistemine uyan futbolcu transferler yapacaklardır.Zaten yavaştan Brezilyalıları temizleyip,daha çok mücadeleye dayalı,daha sert,tek oyuncuya endeksli olmayan bir kadro kuracaklar gibime geliyor.Yani Dede'nin gelmesinin tek anlamı bu olmalı..




























Hiç yorum yok: